Utolsó kommentek

Címkék

agyfasz (1) aie (1) aranyos (1) bash.hu (3) bevételek (1) bkv (2) budapest (2) bulgária (1) eb (1) egészségügyi biztosítás (1) egyéb (1) egyetem (7) életemnapjai (16) feelings (1) felsőoktatás (1) filmajánló (2) gazdszoc (1) hülyeségek (14) húsvét (1) ivás (5) kaja (1) khm (2) komolycsiri (8) komolytalancsiri (18) kultúra (1) lakás (1) márc9 (2) máv (1) nokia (2) öcsi (6) pénzügyi (1) pie (1) poén (13) póker (1) polip (1) politika (1) rajz (1) rendkívüli (1) sicko (1) számvitel (2) szavazás (1) szerbia (1) szozopol (1) tandíj (1) tanulás (1) túra (1) tv (1) upsz (1) vizitdíj (1) youtube (4)

Röghöz kötés

Csiri 2012.02.12. 00:48

Ez a cikk már egy ideje érlelődött bennem, de úgy tűnik most tényleg meg is fogalmazom a véleményem. Nézzük a mások által csak "röghöz kötésként" emlegetett módosítást, vagyis hogy a magyar felsőoktatásban végzett állami támogatásos hallgatók fizessenek abban az esetben, ha képzésük után nem Magyarországon helyezkednek el.

Szerintem ez egy teljesen korrekt, szükséges és logikus lépés volt. Miért is? Mert ha a tanuló a képzés elvégzése után lelép, akkor az jobb esetben 1,2 millió forintba (6 félév * ~200.000 Ft), rosszabb esetben 5 millió vagy annál is többe kerül az államnak. Vagyis a mi adónkból az állam ennyivel kevesebbet fog ránk - akik itt maradunk - költeni. És persze a hallgató képzéséből az ország semmit sem fog látni.

Persze ilyenkor mindig azzal mentegetőznek az emberek, hogy itthon nem lehet megélni, nem fizetik meg őket rendesen, nem megfelelők a körülmények. Hát igen. De kérem szépen, attól jobb lesz azoknak, akik itt maradnak, hogyha a diplomások lelépnek az országból? Nem.... Maximum neki. De akkor meg fizesse vissza azt a pénzt, amit ráköltöttünk.

De hát ők nem tehetnek erről. A rohadt állam a hibás, mert nem emeli a béreket és nem csinál semmit jól. Persze, mert ez nyilván ilyen egyszerű...  Emeljük meg a minimálbért 20%-kal! Ne is, legyen egyből 50%, akkor aztán milyen jólét lesz itt! Csökkentsük még az áfát 10%-ra és akkor nőni fog a fogyasztás is! Duplázzuk meg a nyugdíjakat! Osszon az állam ingyen sört! Vegye be az alkotmányba az örök életet! Heh... miből?

De nézzük egy példán keresztül a dolgot. Vegyük az orvosokat (vagy a mérnököket, vagy bármi mást, de az orvosos példa eléggé kézzel fogható). Az orvosképzés tényleg az egyik legköltségesebb szakma, milliókat költ az állam egy hallgatóra. Aztán a diploma után ha kimegy a felük, akkor kevés orvos, ápoló lesz az országban. Persze az adónk (eho) egy részét arra fizettük be, hogy kapjunk orvosi ellátást, de mivel a friss munkaerő egy része lelépett az országból ezért lehet, hogy nem fognak tudni ellátni minket. És majd gondolj erre akkor, amikor nyílt töréssel fekszel épp a kórházban és azt mondják, hogy még várnod kell 12 órát, hogy ellássanak, mert egyszerűen nincs ember, aki foglalkozni tudna veled.

Persze ha megemelné az állam az orvosok bérét csak 20%-kal akkor lehet maradnának (most tudom, hogy véresszájú közgazdásznak fogok tűnni...), de akkor ennyi erővel a tanárok bérét is megemelhetné, hisz őket is alig fizetik meg (teljesen jogos, nem?). A tűzoltóknak is lehetne több bért adni (mennyire veszélyes a munkájuk!) és persze ki lenne az a gonosz lélek, aki szegény, öreg nyugdíjasoknak ne adna egy kicsivel több pénzt (gondolj csak a nagyszüleidre!). És máris ott tartunk, hogy vagy hitelt veszünk fel (megint), vagy nem lesz pénz valami másra. És ilyenkor, akik lelépnek az állami pénzből finanszírozott oktatásból, azok tényleg hisztiznek, hogy miért kéne ki fizetni az oktatásukat?

Szerintem egyértelmű, hogy azok a diplomások, az itt maradókat szopatják meg. Kicsit elferdítve a dolgot, de akár nézhetjük úgy is, hogy bárki, aki érettségi után elmegy az országból azt az állam dobja még meg ~1-5 millió forint készpénzzel. Mert miért is ne? Persze, nem azt mondom, hogy zárjuk le a határokat, de aki kimegy, az minimum fizesse ki a felsőoktatását!

Ez így fair.

Címkék: politika felsőoktatás egyetem

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csiri.blog.hu/api/trackback/id/tr334095601

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi a baj a magyar közoktatással? 2012.02.13. 11:21:56

Ha a fiatalság politikai apátiájának és skizofréniájának, a magyar kultúra válságának okait keressük, akkor az iskolapadban kell kezdenünk a kutatást. Ott fogjuk ugyanis megtalálni....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása