Utolsó kommentek

Címkék

agyfasz (1) aie (1) aranyos (1) bash.hu (3) bevételek (1) bkv (2) budapest (2) bulgária (1) eb (1) egészségügyi biztosítás (1) egyéb (1) egyetem (7) életemnapjai (16) feelings (1) felsőoktatás (1) filmajánló (2) gazdszoc (1) hülyeségek (14) húsvét (1) ivás (5) kaja (1) khm (2) komolycsiri (8) komolytalancsiri (18) kultúra (1) lakás (1) márc9 (2) máv (1) nokia (2) öcsi (6) pénzügyi (1) pie (1) poén (13) póker (1) polip (1) politika (1) rajz (1) rendkívüli (1) sicko (1) számvitel (2) szavazás (1) szerbia (1) szozopol (1) tandíj (1) tanulás (1) túra (1) tv (1) upsz (1) vizitdíj (1) youtube (4)

Vezetői számvitel feladatok (1. negyedév)

Csiri 2013.07.17. 13:43

Vezetői számvitel

I. negyedév

 

A feladatok során a feltöltött kép fájlok nem férnek ki teljes egészében a blogon, azokat a "jobb klikk / kép megnyitása új ablakon" paranccsal tudod teljes méretben elérni.

Megoldások:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AqneUbw5fchHdEpLbXFuZjJ3bGc5ZHNfaWd5R0hMVWc&usp=sharing

1. feladat

 

A Győri Vegyikombinát Zrt. Kétféle italt gyárt: a kevertet és a csavartat. Önt, mint a cég kontrollerét megkérték, hogy nézze át a vállalati utolsó negyedévének termelési adatait és adjon magyarázatot, hogyan tudnak a versenytársak a csavart termék területén sokkal alacsonyabb eladási árat meghatározni. A gyárban a szeszeket sorozatokban gyártják, egy sorozat 100 db 0,5 l-es kiszerelésű kevertet vagy 50 db 0,5 l-es csavartat tartalmaz. A termelési igazgató elmondása alapján az elmúlt negyedévben összesen 4 250 db alkoholos terméket állítottak elő, a kevertekből összesen 3 500 db, a csavartakból 750 db készült, és várhatóan jövőre is hasonló mértékben kerülnek előállításra. A gyártóüzem általános költsége jelenleg hagyományos költségszámítási rendszerben kerül felosztásra a felhasznált gépórák alapján. Az elmúlt negyedév összes üzemi általános költsége 25 000 eFt volt. A termelési igazgató a céges karácsonyi buliba menet még megjegyezte, hogy a kevert termék gépóraigénye 60 óra sorozatonként, míg a csavart termék esetében ez 200 gépóra sorozatonként. A HR igazgatótól megtudta, hogy a gépsorokon dolgozó munkások átlagosan 1 500 Ft-ot keresnek óránként (járulékokkal együtt), valamint a beszerzési igazgató elmondása alapján a kevert és a csavart alapigénye 0,5 l vegyes gyümölcskeverék, melynek literenkénti ára 400 Ft/l. A kevert termék 15 percnyi munkaóraigénnyel rendelkezik, míg a csavart 25 perc alatt készül el.

a) Számítsa ki a termékek egységköltségét hagyományos költségszámítási rendszerben!

 

b) A vezérigazgató félrehívta Önt egy percre a munkaidő kezdete előtt, hogy már tervben van egy új költségszámítási rendszer bevezetése, de ez egyelőre még nem nyilvános a cég munkavállalói előtt, hogy elkerüljék az ellenállást a bevezetéssel szemben. Vajon melyik rendszerről van szó és miben különbözik a hagyományostól?

 

A bevezetést követően a kontroller gyakornoka a következő tevékenységeket azonosította a termelés során: anyagmozgatás, gépbeállítás, anyagrendelés, merítés és csavarás. Ezenfelül az üzemfenntartás is a termelés miatt merül fel, tehát ezt az általános költséget is fel kell osztania. A gyakornok a tevékenységekhez kapcsolódóan a következő költségokozókat azonosította, a többit egészítse ki:

 

Tevékenység

Költségokozó

Típus

Szint

Anyagmozgatás

Anyagmozgatások száma

...

egység

Gépbeállítás

Gépbeállítások száma

változó

sorozat

Anyagrendelés

...

...

...

Merítés

...

változó

...

Csavarás

...

változó

egység

Üzemfenntartás

Termelt anyagmennyiség

fix

egység

 

A költségokozókról a gyakornoka a következő adatokat szerezte meg:

 

Költségokozó

Anyagmozgatás

Gépbeállítás

Anyagrendelés

Merítés

Csavarás

Üzemfenntartás

Kevert

200

...

250

...

75

...

Csavart

25

15

...

15

5

...

Összesen

225

100

300

160

80

4250*

*olvassuk el mégegyszer, figyelmesen a fenti táblázatot!

 

Adjon becslést a vezérigazgatónak az új adatokat ismerve a gyártási egységköltséget illetően az új költségszámítási rendszerben! Hasonlítsa össze az adatokat a jelenlegi rendszerrel!

 

c) Ha tudjuk, hogy a vállalat árképzési politikája alapján a gyártási egységköltségből indul ki és azt egy min. 20%-os, de max. 25%-os árréssel látja el, akkor a jelenlegi ár megfelelő-e? Ha igen, mutassa be számításokkal, ha nem, akkor hogyan tér el, és mi változna, ha az új rendszer szerint képeznénk az árakat?

 

2. feladat

 

Egy cég A és B üzletágakban tevékenykedik, ahol 2 500 illetve 1 250 eFt-nyi üzletági költséget halmozott fel. A két üzletágat két támogató részleg segíti, amelyek 1 000 valamint 500 eFt-nyi költséget generáltak. A feladata a támogató részlegek felosztása:

a) Sorrend kijelölése nélkül

b) Sorrend kijelölésével, először az első támogató részleg kerül felosztásra

c) Sorrend kijelölésével, először az második támogató részleg kerül felosztásra

 

3. feladat

 

Egy termelő vállalat olyan terméket gyárt, melyet maga értékesít. A termelés kétfázisú, az anyagfelhasználás a fázisok elején megtörténik. A termelési költségeket a következő táblázat foglalja össze:

 

 kep0.jpg

Készítse el a termelési mérleget, illetve mutassa meg, hogy mi szerepel az időszak végén a vállalati mérlegben a készletek csoporton belül!

 

4. feladat

 

Egy termelő vállalat három különböző méretű óvszert gyárt (kicsi, közepes és nagy). A cég a termelési igazgatótól a következő negyedéves adatokat kapta meg:

 

 kep1_1.jpgIlletve a korábbi évekből ismertté vált fajlagos erőforrásszükségletből a következő táblázatot állították elő a negyedéves adatokhoz:

 

 kep2.jpg

A kontroller gyakornok a korábbi riportokból tanulva már összeállította önnek a számításokhoz szükséges, kiemelt költséginformációkat, melyeket e-mailben küldött Önnek:

 

"Szia Tamás!

 

A 2014/Q4-ben a gyártási általános költség összesen 170 000 eFt, melynek 50%-a változó költség. Az általános költség költségjellemzője a felhasznált gépóra szükséglet. A gyártási fix általános költség egy tervezett pótlékkulcs alapján kerülhetne felosztásra, melynek értéke: 21 eFt/gó.

 

Emellett azonosítottam gyártással össze nem függő üzemi általános költségeket, melyek összege a negyedévben 15 000 eFt, a költségjellemző a felhasznált munkaórák száma, tervezett pótlékkulcs: 2,5 eFt/mó.

 

Ezenkívül még maradt a negyedévben 10 000 eFt költség, melyet sehova nem tudtam besorolni, így gyártással össze nem függő vállalati általános költségek közé tettem őket, a vetítési alap a munkaóra  szükséglet, tervezett pótlékkulcs: 2 eFt/mó.

 

P.S.: Este akkor megyünk sörözni?

 

Üdv,

Eszti"

 

Pont abban a pillanatban, mikor az e-mailt olvasni kezdte megcsörrent a telefonja, az ügyvezető volt az és az irodájába hivatta. Kicsit megijedt, mert hallotta, hogy a napokban leépítést terveznek a cégnél. Az üzenetet még gyorsan átfutotta, majd besietett a főnökhöz. Nagy megkönnyebbülésére az ügyvezető csak a negyedéves önköltségi adatok iránt érdeklődött, valamint az eredményt akarta tudni. Megkérte, hogy mihamarabb állítsa össze az adattáblákat és küldje el az értékesítési osztály vezetőjének. Mielőtt még kilépett volna az irodából még Ön után szólt, hogy ne felejtse el, hogy a költségeket az öt kategóriában állítsa össze, ahogy az értékesítés még múlt hónapban kérte. Ekkor tudatsult Önben, hogy mára még egy könnyed sörözést tervezett a munkatársaival, úgyhogy sietve vette a lépteket vissza az irodája felé, hogy időben le tudja adni a kért adatokat.

 

5. feladat

 

Ön egy nagyvállalat termelési részlegén dolgozik adatfeldolgozóként. A minap behivatta főnöke, hogy volna egy probléma, amit szerinte Ön meg tudna oldani, hisz elvileg rendelkeznie kell a háttértudással. Felajánlotta, hogyha elég pontosan és időben le tudja szállítani a kért kalkulációkat, el tudná intézni, hogy osztályvezető lehessen. Igen megörült ennek a hírnek, hisz már 13 éve dolgozik a cégnél és nem igazán ismerték el a munkáját. Úgy érzi itt a lehetőség, hogy megmutassa mire képes, tehát elfogadta az ajánlatot.

 

A főnök már rég megküldte az adatokat, mire visszaért az asztalához. A csatolmányok a következő adatokat tartalmazták:

 

 kep3.jpg

Emlékezett még tanulmányaiból egy hasonló jellegű feladatra, úgyhogy gyorsan elővette a jegyzeteit, hátha talál bennük valami segítséget. Nagy bánatára egy óra után kénytelen vot feladni a keresést és saját erőből megpróbálta megoldani. Ebben a pillanatban csörgött a telefon, a főnöke volt az. Közölte, hogy mindenképpen olyan összegzést küldjön neki, ahol az egyik termékben fejezi ki a többi terméket, mert neki is úgy kellene azt prezentálnia. Továbbá szeretne az egységköltség mellett tisztában lenni azzal, hogy mennyi az egységköltségen belül az anagköltség, a bérköltség és az általános költség része. "Továbbá egy eredménytáblázatot is összedobhatna nekem" – zárta a mondatát, majd köszönés nélkül letette a telefont. "Micsoda bunkó" – gondolta magában, majd nekilátott a kérés teljesítéséhez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csiri.blog.hu/api/trackback/id/tr465411512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása