Utolsó kommentek

Címkék

agyfasz (1) aie (1) aranyos (1) bash.hu (3) bevételek (1) bkv (2) budapest (2) bulgária (1) eb (1) egészségügyi biztosítás (1) egyéb (1) egyetem (7) életemnapjai (16) feelings (1) felsőoktatás (1) filmajánló (2) gazdszoc (1) hülyeségek (14) húsvét (1) ivás (5) kaja (1) khm (2) komolycsiri (8) komolytalancsiri (18) kultúra (1) lakás (1) márc9 (2) máv (1) nokia (2) öcsi (6) pénzügyi (1) pie (1) poén (13) póker (1) polip (1) politika (1) rajz (1) rendkívüli (1) sicko (1) számvitel (2) szavazás (1) szerbia (1) szozopol (1) tandíj (1) tanulás (1) túra (1) tv (1) upsz (1) vizitdíj (1) youtube (4)

Tárgyi Eszközök

Csiri 2013.01.15. 17:08

Tárgyi eszközök bekerülési értéke (bruttó értéke), azaz érték, amennyiért az eszköz aktiválva lett és amennyiért a tárgyi eszközök bruttó értéke akasztófán ki kell mutatni azt (egészen megsemmisülésig, vagy eladásig).

A tárgyi eszközök bekerülési értékében a következő tételek vannak benne:

+ vételár

+ VÁM

+ áfa, HA NEM VONHATÓ LE (!!!) - ez személygépjármű esetében áll fenn, a többi esetben, az áfa NEM RÉSZE a bekerülési értéknek

+ szállítási költségek

+ beszerelési költségek

+ tesztüzem költségei

- a tesztüzem során raktárra vett termék piaci vagy önköltsége (a kettő közül az alacsonyabb!)

+- az aktiválásig felmerült devizás árfolyamnyereség/veszteség

+ az aktiválásig felmerült biztosítási költség, hitelköltség (amit a tárgyi eszközhöz vettünk fel!!!) kamatai ARÁNYOSAN

NINCS BENNE: A betanítás költsége és olyan költségek amik aktiválás után merülnek fel. 

Tehát lényegében kijelenthetjük, hogy nagyvonalakban minden olyan költség a bekerülési érték részét képezi, ami ahhoz kell, hogy a tárgyi eszköz működőképesen a vállalatunk gyárában álljon és elkezdhesse a tényleges üzemelést.

Példa: 02.01-én tárgyi eszközt (gépet) vásároltunk 1000 €-ért (250 árfolyam) Szállítási költség 1000 eFt. A tárgyi eszköz beszerezéséhez felvettünk 10000 eFt 10%-os kamatozású hitelt. Éves biztosítást kötöttünk a tárgyi eszközre 1200 eFt értékben. Munkások betanítási költsége 10000 eFt volt, az éves karbantartási díj 1000 eFt.  04.01-én aktiváltuk az eszközt (euro árfolyam: 260).

Bekerülési értéke: 1000*250 (vételár) + 1000 (szállítási költség) +10000*0,1/12*2 (hitel kamatának arányos része) + 1200/12*2 (biztosítási díj arányos része) + (260-250)*1000 (devizás árfolyamveszteség).

------------------------------------------------------------------------------------------

A következő rész lehet, hogy nem minden esetben tananyag:

Tárgyi eszköz vásárlás esetében az eszköz nem kerül egyből a neki megfelelő tárgyi eszköz sorra, hanem először egy "Beruházások" nevű akasztófára kerül (ez a tárgyi eszközhöz hasonlóan működik, plusz minuszos). Erre azért van szükség, mert mint fentebb is láthattátok a tárgyi eszköz vásárlása után (de még aktiválás előtt) történhetnek vele olyan események, amik növelik annak értékét (próbaüzemelés, szállítás, stb). Épp ezért ilyenkor addig a "Beruházások" akasztófán pihen az eszköz. Ez idő alatt NEM számolunk el rá értékcsökkenést. Az eszköz használatba vétele (vagyis aktiválása) után kerül a "Beruházások" sorról átvezetésre a "Tárgyi Eszközök" sorra. Ettől a pillanattól kezdve számolunk el utána értékcsökkenést.

Pénzügyi számviteles rész: Könyvelésileg a hitel, bizosítási díj, devizás árfolyamveszteség úgy néz ki, hogy a költség / ráfordítás oldal (Biztosítási költség díja, Pénzügyi ráfordítások) helyett a Beruházások akasztófára tesszük rá a tételt, amit majd aktiváláskor az Tárgyi eszközökre vezetünk át.

------------------------------------------------------------------------------------------

Tárgyi eszközök értékesítése:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csiri.blog.hu/api/trackback/id/tr595019471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása