Utolsó kommentek

Címkék

agyfasz (1) aie (1) aranyos (1) bash.hu (3) bevételek (1) bkv (2) budapest (2) bulgária (1) eb (1) egészségügyi biztosítás (1) egyéb (1) egyetem (7) életemnapjai (16) feelings (1) felsőoktatás (1) filmajánló (2) gazdszoc (1) hülyeségek (14) húsvét (1) ivás (5) kaja (1) khm (2) komolycsiri (8) komolytalancsiri (18) kultúra (1) lakás (1) márc9 (2) máv (1) nokia (2) öcsi (6) pénzügyi (1) pie (1) poén (13) póker (1) polip (1) politika (1) rajz (1) rendkívüli (1) sicko (1) számvitel (2) szavazás (1) szerbia (1) szozopol (1) tandíj (1) tanulás (1) túra (1) tv (1) upsz (1) vizitdíj (1) youtube (4)

Fő- és melléktermék

Csiri 2013.06.10. 15:24

A Mecseki és társa Kft. szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozik – hús és tejértékesítéssel. A szarvasmarhákat húsuk és tejük miatt tartják, ezen kívül azonban még bőrt és szerves trágyát is értékesítenek. A következő táblázat tartalmazza a szenzációs vállalkozás által előállított termékeket:

 

Előállított mennyiség

Eladási ár

Továbbfeldolgozás költsége (eFt)

Értékesített mennyiség

Hús

1 000 kg

1 200 Ft / kg

500

800 kg

Tej

5 000 l

200 Ft / l

400

5000 l

Bőr

3 000 kg

75 Ft / kg

50

2 500 kg

Szerves trágya

100 000 kg

3 Ft / kg

100

100 000 kg

 

Húsból nyitókészleten volt 400 kg, 1000 Ft / kg-os önköltségen.

A vállalatban a termelés során 2 millió forint közvetlen és közvetett költség keletkezett. A vállalat a közvetett és közvetlen költségeket a továbbfeldolgozás után érték alapján történik. (ez a feladatban lehetett volna továbbfeldolgozás előtti érték alapján is!)

 

Feladat:

a, Határozzuk meg a főtermékek és melléktermékek önköltségét!

b, Határozzuk meg a vállalat eredményét!

c, Határozzuk meg a vállalat zárókészletének mérlegértékét!

Lényeg: Mellékterméken nem lehet profitot elérni, ezért a rajta realizálható teljes bevétellel azonos mennyiségű költséget terhelsz rá a melléktermék „termelésére”, vagyis önköltségére.

Lépések:

1, Fő és melléktermék meghatározása:

-          Vagy szövegből „A Mecseki és társa Kft. szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozik – hús és tejértékesítéssel”.

-          Vagy érték alapján (termelt mennyiség * ár-at kiszámolod a négy termék esetében és látható, hogy a bőr és a szar értéke alacsony a többihez képest.

2, Melléktermékre terhelhető közvetlen és közvett költségek meghatározása:

-          Szar esetében: 10 000 kg * 3 Ft / kg = 300 000 Ft a teljes eladási érték (feltéve, ha mindet eladnánk)

                Ezt csökkenteni kell a továbbalakítás költségével: 300 000– 100 000 Ft (szövegből) = 200 000 Ft az erre áttolható költség

-          Bőr  esetében: 3 000 kg * 75 Ft / kg = 225 000 Ft a teljes eladási érték

-          Ezt csökkenteni kell a továbbalakítás költségével: 225 000 Ft – 50 000 Ft (szövegből) = 175 000 Ft az erre áttolható költség

Tehát összesen  200 000 + 175 000 Ft (= 375 eFt) költség tolható át melléktermék termelésre (így lesz ezeken az elérhető nyereség nulla)

3, A főtermékekre terhelhető közvetlen és közvett költségek meghatározása:

2 000 eFt (szövegből) -  375 eFt (fentebb kiszámoltuk) = 1 625 eFt

4, A közvetlen és közvett költségek felosztása a két főtermékre (ikertermékre) a piaci értékük arányában:

                Piaci érték:

                5 000 l * 200 Ft/l =  1 000 eFt Továbfeldolg. után: 1 000 eFt – 400 (szövegből) = 600 eFt

                1 000 kg * 1 200 Ft / kg = 1 200 eFt  Továbbfeldolg után:  1200 eFt – 500 (szövegből) = 700 eFt

 

                Arányuk:

                700 + 600 = 1 300

                Húsi: 700 / 1 300 = 53,84%

                Tejecske:  600/ 1 300 = 46,15%

 

                A közvetlen és közvett költségek felosztása:

                Hús:  1 625 (ezt fentebb kiszámoltuk) * 53,84%=  875 eFt (közvetett és közvetlen költség jut a húsra)

                Tej:  1 625 * 46,15% = 750 eFt

 

5, Termékek önköltségének meghatározása

Hús:  875 eFt / 1000 kg = 875 Ft/kg

                Tej:  750 eFt / 5000 l = 150 Ft/l

               

Melléktermékeknél, mivel nem érhetsz el rajta profitot, ezért az eladási ár = önköltség alapján:

                Bőr:  75 Ft / kg (szöveg alapján)

                Szerves trágya: 3 Ft / kg (szöveg alapján)

Megjegyzés: A közvetlen és közvetett költségekből azért nem 25 és 3 Ft-ot kaptak ezek a termékek, mert a továbbfeldolgozás költsége is beleépül még ebbe!!!

Továbbbontva látható, hogy a bőr önköltsége úgy épül fel, hogy (50 000 / 3000 =) 16,66 Ft /kg a továbbfeldolgozás költsége és (25 – 16,66 =) 8,34 Ft /kg a közvetlen és közvetett költségekből, vagyis összesen 25 Ft /kg. Ha ezt nem érted nem gond, engedd el, a lényeg, hogy mellékterméknél eladási ár = önköltség.

               

                Ez a válasz az a, feladatra

 

6,  Eredmény meghatározása (táblázatok alapján) – FIFO KÉSZLETÉRTÉKELÉS!!!!!

Árbevétel:

                Hús: 800 kg * 1 200 Ft/kg = 960 eFt

                Tej:  5000 l * 200 Ft /l = 1 000 eFt

                Bőr: 2500 kg * 75 Ft/kg = 187,5 eFt

                Szervestrágya: 100 000 kg * 3 Ft/kg = 300 eFt

                Összesen: 2 447,5 eFt

 

Közvetlen ráfordítás:

                Hús:  400 kg* 1000 Ft/kg  (nyitó készlet, FIFO miatt)+ 400 kg *875 Ft/kg (idei termelés) = 750 eFt

                Tej: 5000 l * 150 Ft /l = 750 eFt

                Bőr: 2500 kg * 75 Ft/kg = 187,5 eFt

                Szervestrágya: 100 000 kg * 3 Ft/kg = 300 eFt

                Összesen:  1 987,5

Megjegyzés: Látható, hogy a Bőr és Szervestrágyán a vállalat nem realizált eredményt, hiszen az árbevétel pontosan megegyezett a közvetlen ráfordítással.

Eredmény = árbevétel – közvetlen ráfordítás = 2447,5 – 1987,5 = 460 eFt

Ez volt a b, feladat

 

7, Mérleg meghatározása:

                Hús:  1000 (termelt) + 400 (nyitó) – 800 (éréktesített) = 600 kg záró, aminek az értéke: 600 kg *875 Ft / kg  = 525 eFt

                Tej: Mindet eladtuk

                Bőr:  3000-2500 = 500  kg záró, aminek az értéke: 500*75= 37,5 eFt

                Szervestrágya: Mindet eladtuk

 

Tehát az időszak vége készletérték:

                Hús: 525 eFt

Bőr: 75 eFt

 

Ez volt a c, feladat

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csiri.blog.hu/api/trackback/id/tr755331337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása