A Mecseki és társa Kft. szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozik – hús és tejértékesítéssel. A szarvasmarhákat húsuk és tejük miatt tartják, ezen kívül azonban még bőrt és szerves trágyát is értékesítenek. A következő táblázat tartalmazza a szenzációs vállalkozás által előállított termékeket:
|
Előállított mennyiség |
Eladási ár |
Továbbfeldolgozás költsége (eFt) |
Értékesített mennyiség |
Hús |
1 000 kg |
1 200 Ft / kg |
500 |
800 kg |
Tej |
5 000 l |
200 Ft / l |
400 |
5000 l |
Bőr |
3 000 kg |
75 Ft / kg |
50 |
2 500 kg |
Szerves trágya |
100 000 kg |
3 Ft / kg |
100 |
100 000 kg |
Húsból nyitókészleten volt 400 kg, 1000 Ft / kg-os önköltségen.
A vállalatban a termelés során 2 millió forint közvetlen és közvetett költség keletkezett. A vállalat a közvetett és közvetlen költségeket a továbbfeldolgozás után érték alapján történik. (ez a feladatban lehetett volna továbbfeldolgozás előtti érték alapján is!)
Feladat:
a, Határozzuk meg a főtermékek és melléktermékek önköltségét!
b, Határozzuk meg a vállalat eredményét!
c, Határozzuk meg a vállalat zárókészletének mérlegértékét!
Lényeg: Mellékterméken nem lehet profitot elérni, ezért a rajta realizálható teljes bevétellel azonos mennyiségű költséget terhelsz rá a melléktermék „termelésére”, vagyis önköltségére.
Lépések:
1, Fő és melléktermék meghatározása:
- Vagy szövegből „A Mecseki és társa Kft. szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozik – hús és tejértékesítéssel”.
- Vagy érték alapján (termelt mennyiség * ár-at kiszámolod a négy termék esetében és látható, hogy a bőr és a szar értéke alacsony a többihez képest.
2, Melléktermékre terhelhető közvetlen és közvett költségek meghatározása:
- Szar esetében: 10 000 kg * 3 Ft / kg = 300 000 Ft a teljes eladási érték (feltéve, ha mindet eladnánk)
Ezt csökkenteni kell a továbbalakítás költségével: 300 000– 100 000 Ft (szövegből) = 200 000 Ft az erre áttolható költség
- Bőr esetében: 3 000 kg * 75 Ft / kg = 225 000 Ft a teljes eladási érték
- Ezt csökkenteni kell a továbbalakítás költségével: 225 000 Ft – 50 000 Ft (szövegből) = 175 000 Ft az erre áttolható költség
Tehát összesen 200 000 + 175 000 Ft (= 375 eFt) költség tolható át melléktermék termelésre (így lesz ezeken az elérhető nyereség nulla)
3, A főtermékekre terhelhető közvetlen és közvett költségek meghatározása:
2 000 eFt (szövegből) - 375 eFt (fentebb kiszámoltuk) = 1 625 eFt
4, A közvetlen és közvett költségek felosztása a két főtermékre (ikertermékre) a piaci értékük arányában:
Piaci érték:
5 000 l * 200 Ft/l = 1 000 eFt Továbfeldolg. után: 1 000 eFt – 400 (szövegből) = 600 eFt
1 000 kg * 1 200 Ft / kg = 1 200 eFt Továbbfeldolg után: 1200 eFt – 500 (szövegből) = 700 eFt
Arányuk:
700 + 600 = 1 300
Húsi: 700 / 1 300 = 53,84%
Tejecske: 600/ 1 300 = 46,15%
A közvetlen és közvett költségek felosztása:
Hús: 1 625 (ezt fentebb kiszámoltuk) * 53,84%= 875 eFt (közvetett és közvetlen költség jut a húsra)
Tej: 1 625 * 46,15% = 750 eFt
5, Termékek önköltségének meghatározása
Hús: 875 eFt / 1000 kg = 875 Ft/kg
Tej: 750 eFt / 5000 l = 150 Ft/l
Melléktermékeknél, mivel nem érhetsz el rajta profitot, ezért az eladási ár = önköltség alapján:
Bőr: 75 Ft / kg (szöveg alapján)
Szerves trágya: 3 Ft / kg (szöveg alapján)
Megjegyzés: A közvetlen és közvetett költségekből azért nem 25 és 3 Ft-ot kaptak ezek a termékek, mert a továbbfeldolgozás költsége is beleépül még ebbe!!!
Továbbbontva látható, hogy a bőr önköltsége úgy épül fel, hogy (50 000 / 3000 =) 16,66 Ft /kg a továbbfeldolgozás költsége és (25 – 16,66 =) 8,34 Ft /kg a közvetlen és közvetett költségekből, vagyis összesen 25 Ft /kg. Ha ezt nem érted nem gond, engedd el, a lényeg, hogy mellékterméknél eladási ár = önköltség.
Ez a válasz az a, feladatra
6, Eredmény meghatározása (táblázatok alapján) – FIFO KÉSZLETÉRTÉKELÉS!!!!!
Árbevétel:
Hús: 800 kg * 1 200 Ft/kg = 960 eFt
Tej: 5000 l * 200 Ft /l = 1 000 eFt
Bőr: 2500 kg * 75 Ft/kg = 187,5 eFt
Szervestrágya: 100 000 kg * 3 Ft/kg = 300 eFt
Összesen: 2 447,5 eFt
Közvetlen ráfordítás:
Hús: 400 kg* 1000 Ft/kg (nyitó készlet, FIFO miatt)+ 400 kg *875 Ft/kg (idei termelés) = 750 eFt
Tej: 5000 l * 150 Ft /l = 750 eFt
Bőr: 2500 kg * 75 Ft/kg = 187,5 eFt
Szervestrágya: 100 000 kg * 3 Ft/kg = 300 eFt
Összesen: 1 987,5
Megjegyzés: Látható, hogy a Bőr és Szervestrágyán a vállalat nem realizált eredményt, hiszen az árbevétel pontosan megegyezett a közvetlen ráfordítással.
Eredmény = árbevétel – közvetlen ráfordítás = 2447,5 – 1987,5 = 460 eFt
Ez volt a b, feladat
7, Mérleg meghatározása:
Hús: 1000 (termelt) + 400 (nyitó) – 800 (éréktesített) = 600 kg záró, aminek az értéke: 600 kg *875 Ft / kg = 525 eFt
Tej: Mindet eladtuk
Bőr: 3000-2500 = 500 kg záró, aminek az értéke: 500*75= 37,5 eFt
Szervestrágya: Mindet eladtuk
Tehát az időszak vége készletérték:
Hús: 525 eFt
Bőr: 75 eFt
Ez volt a c, feladat
Utolsó kommentek