Utolsó kommentek

Címkék

agyfasz (1) aie (1) aranyos (1) bash.hu (3) bevételek (1) bkv (2) budapest (2) bulgária (1) eb (1) egészségügyi biztosítás (1) egyéb (1) egyetem (7) életemnapjai (16) feelings (1) felsőoktatás (1) filmajánló (2) gazdszoc (1) hülyeségek (14) húsvét (1) ivás (5) kaja (1) khm (2) komolycsiri (8) komolytalancsiri (18) kultúra (1) lakás (1) márc9 (2) máv (1) nokia (2) öcsi (6) pénzügyi (1) pie (1) poén (13) póker (1) polip (1) politika (1) rajz (1) rendkívüli (1) sicko (1) számvitel (2) szavazás (1) szerbia (1) szozopol (1) tandíj (1) tanulás (1) túra (1) tv (1) upsz (1) vizitdíj (1) youtube (4)

Egészségügyi biztosító rendszer

Csiri 2008.02.25. 09:39

Nah szóval adós vagyok még ezzel. Tegnap este megnéztem a Sicko filmet, ami az amerikai több biztosítós rendszert szidja. A véleményem arról, hogy tényleg szar. A biztosítok válogathatnak a betegek közül, hogy kikkel kötnek szerződést (pl túlsúlyosokkal, alkoholistákkal, drogfüggőkkel, de pl cukorbetegekkel sem szerződnek). Majd ezután mutatott pár esetet, ami tényleg szörnyű volt, bár bennem felmerült a kérdés, hogy megint ez mennyire fedi le az átlagot? Mert most van 300 millió ember az USA-ban és ha abból csak 1000 embernek van ilyen problémája akkor az elhanyagolható (bár biztos vagyok benne hogy ez a szám sokkal több, de akkor is mondhattak volna valami konkrét számot). Az egyetelen olyan szám ami átjött, hogy az amerikaik durván 1/6-ának nincs semmilyen biztosítása. Nem kötelező kötni (vagy éppen egyik biztosító sem köt a személlyel). Persze ez nem jelenti azt hogy nem látják el. Csak hogyha megsérül akkor neki kell kipengetnie a számlát, ami persze drága. Kb olyan mintha nem TB-t fizetnél, hanem megkapnád és oszd be ahogy érzed.
Ezután sorra vették Kanadát, Angliát és Franciaországot, ahol társadalom biztosítási rendszer van. Persze az jött le az egészből hogy ez milyen jó, de ez valahogy nekem mégis annyira úgy jött át hogy torzít. Főleg hogy már szánalmassan erőltette, hogy megkérdezett minden embert, hogy mennyibe kerül az orvosi szolgáltatás? Ingyen van - mondta mindenki. Az igazság azonban, hogy nem. Nem ingyen. Az állam fizeti. A többi ember pénzéből amit leadóztak. Ezt azonban összesen megemlítette 2x filmben. És pont ezért éreztem azt, hogy a film nagyon bemagyarázza, hogy mennyivel jobb ez a rendszer. El tudnám képzelni, hogy mennyire akarnák az amerikaiak a társadalom biztosításos rendszert, ha úgy mondaná, hogy igen, ezt szeretnétek? Akkor 30%-kal kevesebb bért kaptok.

Na ezt mindenképp le akartam írni. A következtetés amit én levontam az mindenképp az, hogy az amerikai rendszer szar, de szóval a film nagyon csak részleteket mutat a másik rendszerből, míg a sajátjukból meg azt a részt, ahol mindenki szív. De hangsúlyozom továbbra is, az amerikai rendszer szar.

És akkor jöjjön a magyar változat, az egészségbiztosítási pénztár. Ebben a rendszerben az amerikaival ellentétben nem marad ki senki. Amennyiben nem szerződik az ember senkivel, akkor autmatikusan a helyi pénztárhoz kerül. A pénztárakban a privatizálás csak 49%-os lesz, vagyis az állam rendelkezik többségi tulajdonnal. A tájékoztatóban van pár ilyen megnyugtató szöveg, hogy nem lesz olyan mint az amerikai rendszer, nem szünik meg a szabad orvosváltasztás, nem lesznek hosszabb várólisták stb. Leírják, hogy 3 csomag lesz. Az alap ami mindenkinek jár. A biztosítási csomag ami a jelenlegi TB fizetőkre vonatkozik. Illetve a térítésköteles csomag, ami ilyen extra. Illetve a tájékoztató végén még leírják, hogy a magántőke azért fog befeketetni, mert ezáltal sok feleslegesen elfolyó költséget le lehet faragni (értsd: feleslegesen elfolyó költség azért van, mert az állam nem gondos gazda, viszont ha benne lenne a saját pénzed, akkor odafigyelnél, hogy ne pazarolják el hülyeségekre, tehát NEM azért lenne olcsóbb, mert csökkentik az ellátást, hanem mert mondjuk javítanak az adminisztráción).

Mindezek ellenére nekem még mindig nem nagyon jött át ez egész rendszer, amit most be szeretnének vezetni. De most felteszem a kérdést, hogyha ebből én nem tudtam megérteni, akkor a 8 általánossal rendelkező szakmunkás hogy fogja? :S Ami átjött az az, hogy biztos nem olyan lesz mint az amerikai rendszer, viszont azt sem tudom hogy milyen lenne, ezért szerintem ez lesz a kérdés, amiben tartozkodni fogok.

Címkék: sicko márc9 komolycsiri egészségügyi biztosítás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csiri.blog.hu/api/trackback/id/tr89353428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása