Utolsó kommentek

Címkék

agyfasz (1) aie (1) aranyos (1) bash.hu (3) bevételek (1) bkv (2) budapest (2) bulgária (1) eb (1) egészségügyi biztosítás (1) egyéb (1) egyetem (7) életemnapjai (16) feelings (1) felsőoktatás (1) filmajánló (2) gazdszoc (1) hülyeségek (14) húsvét (1) ivás (5) kaja (1) khm (2) komolycsiri (8) komolytalancsiri (18) kultúra (1) lakás (1) márc9 (2) máv (1) nokia (2) öcsi (6) pénzügyi (1) pie (1) poén (13) póker (1) polip (1) politika (1) rajz (1) rendkívüli (1) sicko (1) számvitel (2) szavazás (1) szerbia (1) szozopol (1) tandíj (1) tanulás (1) túra (1) tv (1) upsz (1) vizitdíj (1) youtube (4)

Március 9 - igenek és nemek

Csiri 2008.02.23. 18:08

Ahogy egyre közeledik a "nagy" nap, úgy egyre gyakrabban merül fel a beszélgetéseim során ez a téma. Most szeretném veletek is megosztani az én véleményemet a vizitdíjról és a tandíjról. Az egészségbiztosításról majd még valamikor fogok írni, mert egyenlőre abban még nincs álláspontom, el akarom olvasni a kormány véleményét, illetve meg akarom nézni a Sicko című filmet, hogy legyen valami rálástásom.

Akkor kezdem is a vizitdíjjal. 300 Ft / orvosi látogatás. Nem hiszem olyan hű de nagy pénz az emberek többségének. Átlagos ember évente szerintem 4-5-nél többször nem megy orvoshoz, vagyis évi 1500 Ft-ot jelent (persze a recept felíráshoz is ki kell fizetni a 300 Ft-ot, de akkor legalább arra vagyunk kényszerítve, hogy nagyobb mennyiségben vegyük meg, akár családi szinten, nagyinak, rokonoknak egyszerre és nem egyesével megy el mindenki a rendelőbe). Ezenkívül az orvosoknak így több pénz jut, amiből fejleszthetik a rendelőt, javíthatják az ellátást (mellékesen akár lehetne az is a szavazás kérdése, hogy csapoljuk meg a jelenleginél jobban az egészségügy számára jutó pénzt? igen vagy nem?), illetve a hobbyból orvoshoz járók vagy nem járnak olyan gyakran, vagy fizetnek. Persze megértem, hogy a nagymamának komoly gond, hogy fáj a kislábujján a köröm, de az orvosokat ki tudják készíteni az ilyenek, ameikor mindenki minden faszsággal járkál hozzájuk. Persze felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki tényleg nagyon beteg és hetente kell orvoshoz járnia miatta. Annak ugye 20 alkalom fölött már nem kell fizetnie, vagyis évi 6000 forintért kapja az ellátást. Most tényleg. Aki olyan szinten leterheli az ellátást, hogy hetente jár orvoshoz, annak szerintem 6000 forint nem nagy pénz az ellátáshoz képest. A indok ellene, hogy sokaknak nagyon megerőltető a 300 forintos vizitdíj. Elhiszem, hogy vannak olyanok, akik tényleg kevés pénzből élnek, de szóval 300 forint, még 30000 forintos nyugdíjnál is csak 1%. Arról nem is beszélve, hogy olyan rendszert nem lehet létrehozni, aminek mindenki örül és senkit sem érint hátrányosan (és hiába mondjátok, de ha amúgy lenne, akkor nem a szegények színának, de úgyis mindig a kishal szop). Illetve, most lehet a szélsőséges eseteket mutogatni a médiában, mint a véres kardot, de ennyi erővel tiltsák be az autókat a szörnyű balesetek miatt, a gázt a gázmérgezések miatt.

A tandíj már kicsit érdekesebb dolog, mert jobban érint engem is, hisz első éves egyetemi hallgató vagyok. Ennek ellenére szerintem van érelme a tandínak. Miért? Mert ösztönzi az embert a tanulásra. 1. A legjobb 15% mentességet élvez 2. A tandíj egy részét vissza kell forgatnia a felsőoktatási intézménynek az ösztöndíjba, ergo a jobban tanuló diákok kevesebbet fizetnek (nem akarok hülyeséget mondani, ha valaki pontosan tudja kérem szóljon, de én úgy tudom hogy minimum 50%-kát kell ösztöndíjba visszaforgatnia). Na most évi 105000 forint a tandíj, vagyis ha van egy olyan 10000 forint körüli ösztöndíjad, akkor már lényegében meg van a tandíjad. A corvinus egyetemen az ösztöndíj mértéke 5800-22000 forintig terjedhet és a minimum értékhez a 3,00-ás kreditindex szükséges. Volt osztálytársamnak a BGFen (megprobálok semleges maradni az intézményhez, de szóval mégis BGF :D) 2,00-tól már van ösztöndíj. Persze saját bevallása szerint mérföldekkel nehezebb (szerintem meg az enyém, erről ennyit), de a 2,00 akkor is 2,00. Megjegyzem a iskolájuktól karácsonyi ajándék gyanánt kaptak 5000 forint támogatást, tanulmányi eredménytől függetlenül. Tehát a lényeg, hogy az ösztöndíjból elég könnyen ki lehet fizetni a tandíjat. Persze lehet megint villogni a szélsőséges esetekkel, hogy van akinek a szülei nem tudják fizetni a továbbtanulást az mit tegyen. Nos azt, amiért jött. Tanulni. Ha rendesen tanul és tényleg olyan rossz a helyzete, akkor kaphat szociális támogatást, ösztöndíjat, ha kicsit megerőlteti magát, akár köztársasági ösztöndíjat, illetve önkormányzati ösztöndíj gyanánt is lehet egy kis pénzre szert tenni. És akinek szüksége van ezekre az tanuljon és így tényleg nem olyan nagy gond a 105000 forint / év (bár továbbra is hangsúlyozom, hogy a legjobb 15%-nak nem kell fizetnie) Aki pedig az egyetem mellett a szórakozást (is) választja, az ne arcoskodjon a tandíj ellen, mikor heti 5000 forint (vagy több) csúszik le a torkán ital vagy cigaretta formájában.

Összegzés képp még annyit mondanék, hogyha a szavazás során mégis leszavaznák ezeket, akkor akár következő szavazásképp javaslom, hogy tegyük ingyenessé az étkeztetést (hisz az is létszükséglet, mint az egészségügy), a tömegközlekedést (bkv, máv stb), lakásépítést / vásárlást (mindenkinek kell laknia valahol alapon) és így tovább. Csak akkor majd ne csodálkozzunk, ha nőnek az adók és miközben az állam egyre több pénz fölött rendelkezik, úgy egyre több pénz tűnik el nyomtalanul(hatalmon lévő kormánytól függetlenül).

Címkék: tandíj vizitdíj márc9 komolycsiri

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csiri.blog.hu/api/trackback/id/tr16351605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandiii 2008.02.24. 18:55:49

Hali!

először is mi ez a komoly téma??? kicsit meglepett. de azért reagálok.

Vizitdíj:
te ennyire hülye vagy? szerinted meddig lesz 300 Ft? (ingatlanadóval meg szerintem minden mással is ugyanez volt,(de én csak ezt tudom konrétan) azaz a mi kedves kis kormányunk azt mondta hogy csak a 100 millió forintnál értékesebb ingatlanokra vetik ki.hát kivetették. azota eltelt 1-2 év és lám a 2009es évben már fizetheti mindenki).ja és már a gazdasági rádioban már hallom h a következő költségvetés 800as vizitdíjjal számol. Másik meg, hogy az a 300 forint...
csak a 30000 ft 1 %-a. ez igaz. de élj meg te 30000 ftbol! mondjuk ennél azért 1 kicsit több a nyugdíj. Édesanyám patikában dolgozik. sokszor van az, h az öreg nénike mutatja neki a receptet és kérdezi, hogy melyik gyogyszereket vegye meg, mert hogy nincs elég pénze arra, hogy az összes felírt gyógyszert megvegye, ezért csak azokat veszi meg, ami ahhoz kell h el ne patkoljon...
A harmadik: hogy ebből a befolyt pénzből majd fejlesztenek... a beszedése kerül annyiba mint amennyit beszedtek (gépek, adminisztráció...).

Citrokhan 2008.02.25. 19:54:50

Fúú... Érdekes a véleményed.
1 "véres kard", azaz konkrét megtörtént eset: egy nyugdíjas néni 21X ment orvoshoz egy hónapban [6300 Ft], kiállta a sort, és >>visszaigényelte

Csiri · http://www.csiri.blog.hu 2008.02.25. 21:17:17

"egy nyugdíjas néni 21X ment orvoshoz egy hónapban [6300 Ft], kiállta a sort, és >>visszaigényelte"

jó és ezzel most mire célzol? :) egyébként szerintem csak a 6000 forint feletti részt kaphatja vissza

a linket megnéztem
mint már hangsúlyoztam a másik postomban, a magyar egészségügy nem olyan lesz mint az amerikai
nagyon nem olyan
mindazonáltal még én sem látom hogy milyen :)
ezért sem szavazok annál a kérdésnél

Marci 2008.02.26. 19:47:57

Ha megkérdezünk egy átlagos szavazópolgárt, mindenki tudja, hogy 3 igen vagy 3 nem csak azt nem, hogy miről is szavazunk, ahogy te sem (egészségpénztárakról még nem szavazunk) :);)
De nem is ez a lényeg, hanem hogy narancssárga, vagy piros birka leszel ;)

Csiri · http://www.csiri.blog.hu 2008.02.26. 22:57:17

Jó kuss, írtam helyesbítő postot :)

Lehel 2008.03.03. 18:02:56

Vizitdij: ez kb 1000ft lesz nemsoka.
Ezen felul fizet mindenki evente kb 60E ft Tbt ( azert tudom ilyen jol mert ugye most mutterek azt kulon fizetik mivel nem magyarorszagon laknak) szoval nem ertem h mi ertelme van 300 ftokkal baszakodni, ahogy vki felul irta tobbe kerul a beszedes. amugy meg igy meg kevesebb penzt kell az allamnak az egeszsegugybe beleolni mert a beteg majd kifizeti a fejlesztest meg mittomen.
Tandij: ezzel egyet ertek addig a pontig h jo arra h osztonozze a diakot a tanulasra. viszont a szegenyeket elvagja a tovabbtanulastol, es csak a kinyaltseggu gazdag csemetek tudnak tovabbtanulni -----> bennuk nincs annyi ambizio----> rosszabb munkaero tehat szar az orszagnak.
egyebkent nem hiszem h csak 15-20% lenne az az egyetemeken akiknek nehezseget okoz a tandij.
amugy nem azert szeretnek jobban tanulni h az osztondijambol tandijat fizessek hanem h javitsam vele a korulmenyeimet.
vegul pedig ugyanaz a helyzet mint a vizitdijjal, az allam kevesebb penzt kell beleoljon az oktatasba.
ja, es a tandij sosem lesz 105E ft ezt sztem felejtsd el mert az egyetem fogja meghatarozni, es a minimum lesz a 150 sot a corvinuson 200 is lehet.
ennyi
thx

Lehel 2008.03.03. 18:04:00

ambicio* sry

Csiri · http://www.csiri.blog.hu 2008.03.03. 21:48:04

Lehel, most szerinted, mikor amúgy is nagyon esélyes, hogy le fogják szavazni az összes pontot, az MSZPsek komolyan még arról kezdenek el súgdolodzni, hogyha mégis megmarad, akkor egyből felemelik 1000 forintra a vizitdíjat? Arról nem is beszélve, hogy az állam ebből nem kap semmit, mert 100%ban a rendelőnél marad. Az igaz, hogy így kevesebbet kell beleölni a fejlesztésbe, de a rendelő vezetője lehet hogy kicsit okosabban fogja felhasználni a pénzt, illetve a forgalmasabb rendelőknek több pénz jut a fejlesztésre, mint a kevésbé forgalmasabbaknak.

Én úgy tudom, hogy a tandíj fixen 105000 Ft lesz, ettől az egyetem +-50%-ban térhet el.
És most lehet, hogy 15%-nál több embernek lenne szüksége a mentességre, de pl akkor az miért is ne fizessen, aki már kb 7. éve rohad az egyetemen, ráadásul a diploma megszerzése után mondjuk kimegy külföldre dolgozni, aminek következtében az állam a beleőlt pénzből nem is lát vissza semmit (vagy ha jobban tetszik, akkor az adófizetők fölöslegesen támogatták azt a diákat az adójukkal).

Nem igazán lehet olyan rendszert kitalálni, ahol mindenki örül mindennek.
süti beállítások módosítása